27.8.2013

Brownie eli ruskelo

Parisen vuotta sitten sain Arlan syntymäpäivillä syödäkseni parasta brownieta koskaan. Siis siihen astisessa elämässäni. Tuon maultaan jumalaisen ja ulkonäöltään vastaansanomattoman ruman herkun oli taikonut kasaan Antti, partajäbäksikin täällä blogissa nimitetty ystävämme. Kiitos siis hänelle, vaikka resepti alun perin olikin kekattu täältä sähköinternetistä ja toteutettu vain pienin muutoksin.

Onko kauniimpaa näkyä! hän kysyy, ja vastaa itse: no ei tasan ole. 

Minä tein tähän vielä omat viilaukseni, kuten aina teen. Ensinnäkin kaapissa sattui olemaan pähkinöitä kahta eri laatua, ja hetken mielijohteesta kippasin mukaan vielä vähän kookoshiutaleita sekä hyppysellisen Maldon-suolaa. Mmmmmm.

Öh, tuo valkoinen on siis sitä kookosta, ei suolaa...

Anttia on siis kiittäminen siitä, että päädyin brownien äärelle. Mutta ylilahjakkaan kaveripiirimme ansiot eivät suinkaan lopu siihen. Pauli, tuo ystäväporukkamme alati tuohtunut kielinero, on keksinyt brownielle suomenkielisen nimen, jonka rinnalla kaiken maailman nyhtöpossutkin kalpenevat!¹

Brownie on nimittäin suomeksi tietenkin RUSKELO. 

Tässä ohje. Se on puolikkaan pellin kokoiselle uunivuoalle, eli jos haluat tehdä koko pellillisen, ja miksi et haluaisi, tuplaa määrät. Siitä vaan. Ruskelo kestää hyvin pakastustakin.

Huom! Jos olet allerginen pähkinöille, niin olen kerran onnistuneesti korvannut ne vaahtokarkeilla. Pähkinöiden lajia voi myös vaihdella sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Voisin kuvitella että cashew- tai pistaasipähkinät toimisivat myös todella hyvin. Mikseivät jopa suolapähkinät pienissä määrissä! Sitten ylimääräisen suolan voisi kyllä jättää pois.

200 g voita
200 g tummaa suklaata
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
100 g maitosuklaata
50 g hasselpähkinöitä (rouhittuna puolikkaksi)
50 g saksanpähkinöitä (sama homma)
2 rkl kookoshiutaleita (ja vähän lisää sitten päälle)
1 rkl isorakeista hyvää suolaa
3 kpl kananmunia
3 dl sokeria

Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm:n vuoka leivinpaperilla ja laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sulata paloiteltu tumma suklaa ja voi vesihauteessa. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Paloittele maitosuklaa ja rouhi hasselpähkinöistä sopivan kokoisia.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada hieman jäähtynyt suklaa-voiseos munavaahdon sekaan ja kääntele sekaisin varovaisesti. Sekoita keskenään jauhot ja kaakaojauhe, siivilöi suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Sekoita mahdollisimman vähän. Kääntele sekaan lopuksi paloitellut suklaat, pähkinät ja kookoshiutaleet. Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle vielä suola ja hiukan lisää kookoshiutaleita. Paista uunissa puoli tuntia. Älä ylitä paistoaikaa! Ruskelo saa jäädä sisältä hieman tahmeaksi, niin, että hammastikkuun tarttuu hieman taikinaa.

Anna jäähtyä ja tarjoile maltillisen kokoisissa paloissa. Toimii sellaisenaan (erityisesti vahvan kahvin kera) tai vaikka jäätelön ja vadelmien kanssa.

Koristeena mintunlehti parvekkeelta.

¹ Oikeasti minusta nyhtöpossu (alkukielellä siis pulled pork) on nerokas ilmaus. Olemme tosin kehitelleet sille myös synonyymeja. Esimerkiksi vetosika toimisi hieman, hmm, rouheammassa diskurssissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti