3.8.2012

Sipulia siiderissä

Ehdin jo kirjoittaa pitkän sepustuksen siitä miksi en ole saanut postattua yli kuukauteen, mutta nääh. Keskitytään mieluummin olennaiseen, joka on tällä kertaa herra P:n ohjeistusta seuraava sipulipiirakka. Herra A:n version tästä mainiosta piiraasta esittelinkin jo ohimennen juhannuksen yhteydessä, mutta nyt! Luvassa! Kauan odotettu! Ohje!


Mitat ja määrät ovat summittaisia, mutta ei huolta: sipulin ja fetan kanssa on vaikea mennä kovin kauaksi metsään. Tärkeintä minusta on, ettei aleta nössöilemään kalorien kanssa. Voita pitää olla paljon ja kerma on kermaa. 

Piirakkapohjan ohjetta en teille jaa syystä, että en ole täysin tyytyväinen omaani. Käyttäkää siis sitä minkä olette hyväksi havainneet tai googlatkaa muualta.

n. kilo sipulia josta n. 300g pieniä salotteja
tarpeeksi valkosipulia (olin vähän nössö ja laitoin vain 5 kynttä)
tölkki kuivaa siideriä (käytin Crowmoorin Extra Dryta)
mausteita (P oli laittanut rakuunaa, kynteliä, salviaa, meiramia ja suolaa. Omasta maustekulhostani (kyllä, kulhostani) ei ihan kaikkia löytynyt, joten korvasin rakuunan basilikalla, kyntelin mustapippurilla ja salvian inkiväärillä. Täysin mielivaltaisesti. Laittakaa siis mitä haluatte mutta laittakaa enemmän kuin minä)
voita vähän enemmän kuin tuntuu äkkiseltään ajateltuna viisaalta laittaa
2 kananmunaa
n. 1dl kermaa
vajaa paketillinen fetaa (tämä on maun mukainen asia, ja osan fetasta voi toki korvata esim parmesanilla (kuten oli aikomukseni mutta unohdin))


Salotit kuoritaan mutta ei pienitä. Tämän jälkeen niistä kuullotellaan kattilassa “paljossa paljossa voissa”. Päälle kipataan puolet siideritölkin sisällöstä niin, että salotit peittyvät, jonka jälkeen liemi maustetaan. Keitellään kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut.

Loput sipulit siivuiksi ja pannulle kuullottumaan. Sekaan salotit ja loput liemestä, sekoitetaan.

Tässä vaiheessa sen piirakkapohjan pitäisi olla levitettynä vuokaan (ja mahdollisesti myös esipaistettu), jotta sen päälle voidaan kaataa ihanalta tuoksuva sipuliseos. Päälle fetaa ja mahdollista muuta juustoa tarpeen mukaan, lisäksi voi leikellä sipulinvartta tai ruohosipulia kaiken koristeeksi. Munat ja kerma sekoitetaan ja kaadetaan piirakan päälle.

Paistetaan 200 asteessa kunnes kypsä, minulla tähän meni vajaa puoli tuntia. 


On hyvää. 

(Ja tähän loppuun olisin halunnut linkata Kasevaa mutta eihän siitä mitään tullut. Ettikää ite.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti