3.6.2012

Maailman paras linssikeitto

Nyt minä alan kertomaan veljestäni. Minun veljeni ymmärtää, mikä elämässä on tärkeää: ruoka, kissat ja rennosti ottaminen. Hän tekee paljon ruokaa itse, käy kauppahallissa ja puhuu edelleen melko usein  kampasimpukasta, jota tarjottiin siinä yhdessä Michelin-ravintolassa pari vuotta sitten...Ei siis täysin tyypillinen 22-vuotias nuori mies. Mutta mitä ruoanlaittotapoihin tulee, niin veli onnistuu kyllä tuomaan maskuliinisuutensa ilmi melko tyypillisin keinoin, eli syömällä valtavasti lihaa. Kun veli ja toinen velipuoli pääsevät kokkaamaan yhdessä, saattavat he varata yhtä ateriaa varten noin kolme kiloa lihaa. Ja ehkä vielä vähän pekonia. Kerran kysyin, että eivätkö esimerkiksi jotkut vihannekset voisi sopia siihen tai tuohonkin lihapataan. Minulle vastattiin, että onhan siinä sipulia.

Siksi onkin melko yllättävää, että veli on onnistunut kehittämään maailman parhaan linssikeiton ohjeen. Minä olen meistä kuitenkin se entinen kasvissyöjä ja erilaisten hippien kanssa hengaaja. Mutta tätä taustaa vasten uskallan väittää, että tämä keitto maistuu paatuneimmillekin lihansyöjille. Ja kaikille muille toki myös.

Ohje on alunperin kirjasta Keith Floydin kirjasta Floyd's Great Curries, mutta veli on muokannut sitä jonkin verran. (Kirja on muuten äärimmäisen kiinnostava. Siitä löytyy muun muassa vesimelonicurryn ohje. Ehkä jonain päivänä.)


Linssikeitto (paras)

200 g punaisia linssejä
oliiviöljyä paistamiseen
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 tomaattia
1 tuore punainen chili (tai kuivattu)
1 ruokalusikallinen tomaattipyrettä
1/2 dl riisiä
tulista currytahnaa (tahnaa, pastea mitä ne nyt on. parhaimmat saa etnisistä kaupoista)
1 pieni purkki kookosmaitoa
kuivattua minttua (huom! paljon!)
paprikajauhetta
kuminaa
currya
kurkumaa
korianteria
ripaus sokeria, suolaa ja mustapippuria
kasvislientä

tarjoiluun minttuhyytelöä

Ensin silputaan sipuli, valkosipuli ja chili ja kuullotetaan pannulla. Laitetaan tomaatit siihen mukaan, hetken päästä myös tomaattipyre, currytahna ja mausteet. Ja tässä tämä juttu: kuivattua minttua laitetaan ainakin kaksi ruokalusikallista. Enemmänkin, jos uskallat. Keiton pitää oikeasti maistua mintulta.

Samalla keitetään litra kasvislientä, ja jonkin ajan päästä kipataan kaikki asiat pannulta liemen joukkoon. Lisätään linssit ja hetken päästä myös riisi. Sitten annetaan kiehua rauhassa noin 30 minuuttia - välillä kannattaa sekoittaa ettei riisi juutu pohjaan. Lopuksi maistetaan - tässä vaiheessa pitäisi maistua aika tuliselta -  ja maun mukaan pyöristetään keittoa kookomaidolla. Tarjoillaan niin, että keiton sekaan lautaselle laitetaan ruokalusikallinen minttuhyytelöä.

Nautitaan kovasti. Ollaan kiitollisia pikkuveljestä.

Ja toveri Arlalle kiitos valokuvasta. 

Ps. Tämän postauksen ensimmäinen lause on muuten sitaatti. Kupillinen rapsakkaa genmaicha-teetä sille joka tunnistaa sen.

11 kommenttia:

  1. Ei oo mun heiniä tai teekuppisia, mutta oisko Veljeni Leijonamieli?

    -AB

    VastaaPoista
  2. Erlend Loen Supernaiivi!

    /annis

    VastaaPoista
  3. Leijonamielestä on. Tekijänoikeusrikos! Kahleisiin! Ja loppuun ironinen hymiö.

    VastaaPoista
  4. Leijonamielihän se. Onnea AB:lle ja muille tunnistaneille. Tee-treffit sovittu jo. Tehkää keittoa!

    VastaaPoista
  5. Helou,

    kiitos ohjeesta. En tiedä miksi, mutta tänään sain päähäni, että on pakko tehdä linssikeittoa (en ole koskaan tehnyt). Hyvää tuli!

    Annis, itse ajattelin ihan samaa, että onko toi Supernaiivin alku. Oli pakko tarkistaa. Se kertoo sen kahdesta kaverista alussa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, hauskaa että keitto onnistui! Jotenkin uskallan väittää että tämän keiton kanssa se ei jää siihen yhteen kertaan.

      Poista
  6. Aivan törkeen hyvää keittoa! Halusin panostaa näin kesällä suomalaisiin raaka-aineisiin, niin laitoin riisin sijasta puolikkaan varhaiskaalin pilkottuna ja paistettuna sipulien yms. kanssa. Hyvää tuli. :) Kiitos mahtavasta reseptistä ja hienosta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen muutos tuo kaali! Ja hyvä että maistui.

      Poista
  7. Tosi hyvää oli! Myös poikaystävä tykkäsi: "Parasta linssikeittoo, mitä mä oon koskaan syönyt." Kiitos!

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista